Vejledning i køb af industriovne – eks. fra Primax

En industriovn benyttes til mange formål, såsom storkøkken, restaurant, forsamlingshus eller café. Der er mange overvejelser, som skal gøres, når denne skal erhverves. Det er vigtigt både for jer og for os at I får valgt den rigtige industriovn, så spørg os endelig til råds vedr. vores erfaringer med de forskellige mærker og kapaciteter. De mest gængse mål indenfor industriovne er gastromål, som er 53 * 32,5 cm. samt bake off mål, som er 60 * 40 cm. Gastromålene bruges mest til restaurationer, cafeer, slagtere mv. idet termokasser, varmeskabe, understel, stikvogne mv. laves i dette mål. Ved bake off pladen har du til gengæld fordelen af en større plade, hvorfor denne fortrinsvist bruges til bagværk. Har du erhvervet dig en ovn til bakeoff plader på 60*40 cm. kan du købe flade plader til ovnen, hvorefter du vil kunne sætte gastrobakker ovenpå den flade bakke. Har du valgt en ovn til gastromål kan du ikke bruge bageplader.

Strøm er ofte en knap faktor

Vi oplever ofte at strøm er en knap faktor i køkkenerne, specielt hvis bygningen er af ældre dato. Der findes ovne i alle forbrugsklasser, men desto højere elforbrug, desto hurtigere opvarmning. Og så alligevel ikke. Det er varmelegmet, som genererer varmen i industriovnene og dette sker ved at bruge en masse EL. Omvendt benytter ovne som eks. rational og HIOS en dampgenerator, som også kræver en masse strøm. Dette giver ikke hurtigere opvarmning af ovnen, men er en anden måde at generere damp på end dysedamp som eks. Primax, Elextrolux og Unox benytter.

Primax producerer også fremragende ovne til Gas.

Nyt eller brugt

Vi bliver ofte spurgt efter brugt udstyr. Som når du køber brugt bil, afhænger fidusen helt i stand, tidligere ejers brug og mærke / model. Idet en industriovn for de fleste er en større investering tages brugte industriovne ofte i betragtning i købsprocessen. Vores erfaringer siger at kvalitetsovne såsom Hounø, Rational og Convotherm KAN  være en fornuftig investering som brugte. Alt afhænger naturligvis af brugen, alder, stand mv. idet selv den bedste industriovn ikke kan holde til misligehold. Vi oplever dog ofte at folk for de samme penge, som en brugt ovn af ovenstående i god stand, kan erhverve en fabriksny Primax ovn. Så kender man selv historikken og der kommer ingen ubehagelige overraskelser.

Er damp nødvendigt? – og skal man have dysedamp eller boiler?

Om damp er en nødvendighed afhænger naturligvis af brugeren. Vores anbefaling til de fleste lyder at man skal købe det med – i hvert fald såfremt man køber en Primax ovn. Prisforskellen er meget beskeden hos Primax og denne producent har en fordel i og med det ikke er et krav at vand tilsluttet for at ovnen kan køre. Derfor vil de for de fleste være en fordel at købe med – af hensyn til fremtidssikring. Er man 100% sikker på aldrig at skulle dampe grønsager, tilsætte fugt under brødbagning, dampe kartofler eller på anden måde styre klimaet er der naturligvis ikke nogen grund til at investere i en ovn med damp.

Dysedamp eller boiler. Der er tale om et spørgsmål om religion. Boileren er en meget præcis tilførsel af damp, som benyttes af Hios og Rational. Ved boiler varmes en cylinder op med kogende vand, som hele tiden er klar til at blive skudt ind i ovnkammeret. Ulempen er at boileren kan løbe tør for kogende vand = lang tid før der kommer damp igen. Desuden bruger ovnen ekstra meget strøm fordi der skal bruges en masse energi på at varme boileren op, dette selvom du ikke skal bruge damp. Ovne med boiler KRÆVER at der er vandtilslutning uanset om du bruger dampen eller ej. Desuden vil der være mere vedligeholdelse ved boilerkammeret ligesom ovnen er mere følsom overfor kalk.

Dysedampen sker ved at der tilsættes vand ind på varmelegemet som dermed fordamper. Denne måde er hurtig og effektiv og systemet kan ikke løbe tør for “damp”. Ovnen benytter mindre strøm både ved max belastning og ved hver tilberedning. Omvendt sker dampen en anelse mere upræcist, men bemærk at man i de nye ovne er blevet rigtig god til at lave en høj kvalitet af dysedamp, som næsten når boileren.

Vi anbefaler flg. mærker

Primax industriovn er et godt bud på en italiensk kvalitets-industriovn, som giver dig et flot tilberedningsresultat og en rigtig høj ydelse til prisen. Samtidig har Primax landets nok laveste reservedelspriser og reservedelslagre 3 steder i Danmark. Primax anvender automatisk-vendbare-motorer, som skifter retning for et perfekt tilberedningsresultat.

Fastline serien fås med 3-5 plader og kan bruges til både gastrobakker og bake off plader. Ovnen er praktisk, billig og hurtig til at varme op samt simpel at betjene. Denne ovn benyttes primært af Caféer, forsamlingshuse samt mindre restaurationer.

Easyline serien fås med 5-10 plader og kan bruges til både gastrobakker og bake off plader. Denne industriovn har stor kapacitet og simple drejeknapper til betjening. Betjeningen minder mest af alt om en alm. Husholdningsovn, så skal mange forskellige benytte ovnen, så er dette det helt rigtige valg, samtidig med at kapaciteten er stor. Denne ovn benyttes primært af Caféer, forsamlingshuse samt mellemstore restaurationer.

Proff serien fås med 6-20 plader og kan bruges til både gastrobakker og bake off plader. Ved proff-serien skal der forudbestilles om du ønsker den ene eller den anden type plade. Denne industriovn har stor kapacitet og mange avancerede programfunktioner samt mulighed for rengøringsprogram. De innovative touchknapper gør industriovnen nemt at benytte til trods for et hav af informationer. Denne ovn benyttes primært af Caféer, forsamlingshuse samt større restaurationer med behov for avancerede tilberedningsmuligheder.

Rational industriovne er også altid en sikker vinder. Rational ovnen er pålidelig og giver et flot stegeresultat. Ulemper ved rationalovne er der ikke mange af – nogle vil nævne boileren, men de fleste vil nævne prisen og vedligeholdelsesomkostningerne (dyre reservedele og montører). Selve ovnen er i topkvalitet.