Industriopvaskemaskine – Vejledning til køb

Når der skal købes en industriopvaskemaskine er det væsentligt at kortlægge sit behov. Vigtigt er det at der indenfor den professionelle madlavningsbranche anvendes industriopvaskere, som kommer over 82 grader i skylle-fasen idet dette kræves af de danske myndigheder.

Underbord, glasopvasker eller hætteopvasker?

En underbordsopvasker og en hætteopvasker kan i princippet levere en lige ren opvask – også på den samme korte tid. Forskellen er primært at hætteopvaskeren kan laves til en mere ergonomisk opvaskeløsning idet man ved hjælp af et forskyllebord og et tørrebord kan undgå at skulle løfte opvaskebakken. Se billede af denne løsning nedenfor. Dette er ikke en mulighed med underbordsopvaskeren, som til gengæld fylder langt mindre. Til flere underbordsopvaskemaskiner kan man dog få et understel at stille maskinen op på – så denne kommer i en ergonomisk bedre højde.  Hætteopvaskemaskinen benyttes af samme årsag typisk i stedet med megen opvask og meget plads, hvorimod underbordsopvaskemaskinen benyttes i barer, cafeér, diskoteker, restauranter mv.

Glasopvaskeren er primært, som navnet også antyder, anvendlig til glas. Dette skyldes at man i glasopvaskemaskiner typisk benytter en mindre spulepumpe idet glas ofte skal desinfieres og vaskes – men ikke have fjernet genstridig snavs. Du kan naturligvis også komme andet opvask i en glasopvasker, men det lavere spuletryk betyder at du måske kan resikere at skulle have tingene ind to eller 3 vaske.

61p

Hvorfor skal maskinen have en kraftig pumpe og varmelegme?

Industriopvaskemaskinens hjerte er pumpen. Uden denne kom der intet spuletryk og derfor heller ikke en ren opvask. Derfor er det også logisk at kigge på bl.a. Omniwash, som er en af de producenter, som leverer den kraftigste spulepumpe i standardmodellerne hvad enten det gælder hætte eller underbordsopvaskemaskiner.

Varmelegmet har noget at sige i forholde til hurtigheden af opvarmning af vandet. Har man mulighed for at koble varmt vandt op til 50 grader fra eks. et fjernvarmeanlæg, så sparer man både energi og slipper for at vente på maskinen varmer op i bundkarret. Benytter du koldtvandstilslutning på opvaskemaskinen, så anbefaler vi at maskinen har varmelegme på minimum 4500 watt. Skal maskinen bruges mindre steder og steder hvor der kan ventes på maskinens opvarmningstid på ca. en time, så kan 230V opvaskemaskiner også benyttes. Enhver maskinen udskifter en portion vand ved hver vask, er der sluttet koldt vand til skal denne smule vand også opvarmes. På 230v maskinen kan dette tage 2-4 minutter og på kraftigere maskinen vil man i praksis ikke mærke opvarmningstiden.

Integreret saltbeholder (afkalkning) eller eksternt anlæg?

Den bedste vandbehandling og dermed det bedste vaskeresultat fås ved et eksternt anlæg. Dette er også den nemmeste løsning fordi systemet er “fuldautomatisk” og selv laver den optimale vandkvalitet. Når det så er sagt når vil man med et AK-anlæg skulle skifte AK-flaske fra tid til anden – nogle steder i landet flere end andre, hvis man har hårdt vand. En integrereret saltbeholder koster generelt omkring 2000 kr. excl. moms, hvorimod et eksternt anlæg koster mellem 7500-10.000 kr. excl. moms. Hertil kommer at sidstnævnt skal have skiftet flaske, som er dyrere i drift end blot almindelig filtersalt, som man kender det hjemmefra.

Hvilken model skal jeg vælge?

Hvilken industriopvaskemaskine der er den rigtige afhænger af om maskinen bruges af det samme personale eller af skiftende antal personer. Er det samme personale kan der opnåes en fordel med programskift. Hvis der er tale om mange forskellige vil vil avancerede (og smarte) funktioner ofte ikke komme til anvendelse og blot være til gene for brugeren, fordi de forstyrrer alm. let betjening af maskinen.

UNDERBORDSOPVASKEMASKINER: 

Der findes en lang række modeller af underbordsopvaskemaskiner, men vores mest solgte er ALL-ROUND industriovaskemaskinerne GAM 560E By krupps og Omniwash EVO5300. EVO5300 fås med indbygget saltbeholder mod kalk og er defor den billigste løsning, til steder hvor man ikke allerede har et afkalkningsanlæg stående. Til steder i Danmark med meget hårdt vand, anbefaler vi ikke maskiner med integreret afkalkning. Har man et i forvejen, kan det give mening at kigge på en maskine som GAM 560E, som er en rigtig fornuftig og brugervenlig maskine. Maskinen er meget brugervenlig og har energibesparende stand by funktion og en meget skarp pris. GAM 560E industriopvasker kræver at seperat afkalkningsanlæg.

Har mange meget opvask og krævende behov anbefaler vi Kromo, som er en af de mest anerkendte leverandører af moderne industriopvaskemaskiner. Kromo´s HOOD og Premium serie er fantastiske energibesparende maskiner med et godt vaskeresultat hvergang. Kromo Premium 50 er vores bedste underbordsopvaskemaskine, den fås også med HEATRECOVERY, som genanvender varmen og derved mindsker dampudslippet og anvender denne til at genopvame vandet i vaskekarret.

HÆTTEOPVASKER: 

Desuden findes også hætteopvasker, som benyttes ved større opvask. Fordelen ved hættemodellen er at denne kommer op i normal arbejdshøjde. En hætteopvasker giver også mulighed for at koble et forskyllebord til så opvasken køres direkte fra bordet og ind i opvaskeren i uden at skulle bæres. Herefter kunne eks. stilles et tørrebord, igen uden at opvasken skal løftes. Således fås den bedste ergonomik, arbejdsmiljø samt hurtighed ved at benytte denne løsning. Til gengæld kræver denne mere plads end eks. under-bord-modeller. Hætteopvaskerne er et godt bud på en industriopvaskemaskine, når der er god plads og når opvasken er stor eller skal klare på kort tid. Igen har vi forskellige modeller fra Comenda, Kromo og Omniwash.

Vores mest solgte hætteopvaskemaskiner er Omniwash Jolly 61P og storebroderen 62P. Maskinerne er begge udstyret med meget kraftige spulepumper, som ofte kun ses i dyrere maskiner. Omniwash 61p er en maskine, som ofte anvendes i mindre restaurationer, forsamlingshuse mv. Storebroderen 62P er stort set identisk, men har termometre på fronten af kabinettet og har HELE 2 stk. spulepumper. Spuletrykket i Omniwash 62P hætteopvasker er så kraftigt at det kan sammenlignes med en grovopvasker, som kan tage genstridigt snavs.

Er opvaskebehovet stort eller fokuseres på energibesparelse, skal du kigge på Kromo HOOD serien. Kromo HOOD-110i-t er en pålidelig og brugervenlig industriopvaskemaskine med isoleret hætte. Dette giver mindre støj fra det cirkulerende vand inde i vaskekammeret under vask. Samtidig giver den isolerede hætte en energibesparelse på grund af mindre varmetab.

Vores unikke HOOD 130 med HEAT RECOVERY er den ultimative oplevelse. Selv om industriopvaskemaskinen er dyrere end andre alternativer kan merprisen hurtigt være sparret hjem igen. Dels på grund af at maskinen genanvender overskydende damp til at genopvarme vaskekarret. Dels fordi der sparres penge på etablering af kæmpe ventilationsløsninger. Dels på grund af stand-by-funktionen som sænker temperaturen ved længere tids inaktivitet. HOOD 130 er den ultimative oplevelse, som sikrer dig en god opvask og en økonomisk fornuftig løsning nu og på meget lang sigt.

Er du forvirret eller har du spørgsmål – så kontakt www.cateringinventar.dk, vores sælgere er klædt på til at svare på alle dine spørgsmål om alle vores mange industriopvaskemaskiner hvad enten du søger hætteopvasker, underbordsmodel eller glasopvasker.

Du kan se leverandørernes hjemmesider her:

Comenda   |   Kromo   |   Omniwash

Enable Notifications OK No thanks